2009. január 19., hétfő

Danka Ulrichova súlyos sérülést szenved. Feladja a címvédõ csapat? Budapest-Bamako 1., 2. napja.

Vasárnap délután kettõkor a versenyben élen álló és háromszoros bajnok csapat navigátora, Daniella Ulrichova súlyos sérülést szenvedett a francia olasz határtól néhány kilométerre, a három napos szuper maratoni etap elsõ délutánján. Az egyik ellenõrzõ pontot próbálta gyalog megközelíteni az Alpok egyik jeges útján, amikor Daniella megcsúszott és szerencsétlenül esett. A helyszínen a 44-es csapat egyik tagja, Dr. Kapitány László orvos látta el a sérüléset. "Elsõ ránézésre térdszallag szakadásnak tûnt. Javasoltam, hogy azonnal röntgeneztessék meg egy helyi klinkán." - nyilatkozta Kapitány doktor nem sokkal az eset után. "Nagyon valószínû, hogy mûtéti beavatkozásra szorul"- tette hozzá Kulcsár Gabriella, dunaszerdahelyi ápolónõ, aki a sérült szlovák versenyzõnek tolmácsolt a helyszínen.

Danka Ulrichova sokkos állapotban, erõs fájdalmakkal szállt vissza a férje által vezett Nissan Navarrába. Nem tudták eldönteni, hogy feladják -e a versenyt vagy sem. Az elszántságukról és nyerni akarásukról ismert Ulrichék délután 5-kor SMS-ben jelezték, hogy Danka fájdalmai enyhültek és folytatják a versenyt, de mindenképp kivizsgáltatják a sérülést menetközben. Az elsõ nap után az Ulrichék még az élen álltak. Ha nem is adják fel a versenyt, jelentõs hátrányban vannak.

Ez már a második komoly láb sérülés az idei Bamakon. Az 56-os csapat lábtörés miatt kényszerült feladni a versenyt még a futam elsõ napján Várpalotán.

A 122-es rajtszámú bogárhátú Baja Volkswagenrõl többen azt a hírt terjesztették, hogy feladták a versenyt. A csapat Székesfehérvárról visszafordult mert a motorjuk meghibásodott, de nem adták fel. Vasárnap reggel újra indultak. Tegnap este már Genovában volt Tamás Béla.

A Budapest-Bamako nemcsak a versenyzõk tudását és kitartását teszi próbára, de az idegek is sokszor pattanásig feszülnek. A 113-as Hummer pilótája és navigátora (szintén férj, feleség duó) heves vitába keveredtek az elsõ speciál szakaszon. A vita odáig fajult, hogy Michaela Volfova kiszált az autóból és ott hagyta férjét. A cseh Hummer csapatból kiszivárgott hírek szerint az asszony ma válóperi kerestet ad be Prágában.

Az elsõ, Budapest-Brescia etapot a 130 csapatból 73 teljesítette sikeresen. A Bakonyban, az Õrségben és Szlovéniában is voltak speciál szakaszok. A csapatok jelentõs része éjflél után érkezett célba.

Az ezután következõ három napos szuper maratoni etap távja, közel 3000 kilométer. Vasárnap reggel fél hétkor rajtolt a mezõny. A szakaszon változott az optimálisan kiválasztott útvonal, mert az olasz Argentre határ város után a franciák nem kotorták el a havat és két méteres hótorlasz állta a versenyzõk útját. Minden csapat visszafordult. A Bamako sajátságos szabályrendszerében az "Isten akarata" paragrafus miatt az ilyen szakaszokat nem törlik. Az indulóknak maguknak kell mérlegelni és dönteni. Nem kizárt, hogy sokan több száz kilométeres kerülõvel jutnak el a hótorlasz másik oldalára, hogy az értékes pontokat begyûjtsék.

A vasárnap éjszakát a csapatok nagy része mozgásban töltötte. A 39. helyen álló Dusty Fox csapat tagjai ma reggel egy Barcelonai benzinkútnál elmondták, hogy egész éjjel vezettek. A svéd trió egyik tagjai mindig hátul aludt. "Váltogattuk egymást. Szertnénk, hogy kedden még sötétes elõtt érjünk be a marokkói célba" - mondta Martin Klar.

A versenyzõk a mai nap folyamán hajóznak át Afrikába. Az etap befutója szerda reggel 7-kor van a marokkói Erg Chebbi dûnék lábánal. Az egyben az elsõ szaharai etap rajtja is.
budapestbamako.org

Nincsenek megjegyzések: