2008. január 5., szombat

Palik, Szalay nem indul a Budepest-Bamakon

Hoppon maradt szlovák Dakar csapatok lépnek a helyükre

2008. Január 5., Budapest – A Budapest-Bamako rally szervezői még tegnap felajánlották a lefújt Dakar magyar indulóinak, hogy ingyen és bérmentve helyet szorítanak nekik a már betelt Bamako rallyn. A Szalay Dakar Team és a Palik Racing Team a mai nap folyamán jelezte, hogy nem kívánnak élni a felajánlott lehetőséggel.

“Szalay Balázs ma reggel hívott fel és úriember módjára köszönte meg a lehetőséget, majd tájékoztatott, hogy nem szándékoznak Mauritánián áthaladni” - mondta Szabó Gál András, a Budapest-Bamakor rally szervezője. Palikék közvetítőn keresztül jelezték, hogy inkább Budapestet választják a Szahara helyett.

A Bamako szervezőit tegnap délután több szlovák csapat is megkereste, és jelezték, hogy szívesen átigazolnának a magyar futamra. Vladimir Nemajer és Petr Prohazka már csak Palikék döntésére várt. A Dakaron 389-es rajtszámmal induló szlovák csapat még nem döntötte el, hogy Budapestről rajtol, vagy az első három európai etap kihagyása után Almeriában csatlakozik a Budapest-Bamako mezőnyéhez. Részvételükkel a szlovák csapatok dominanciája tovább erősödhet a Bamakon. A tavalyi versenyen az első két helyezett szlovák csapat volt.

“Sajnáljuk, hogy a magyar Dakar csapatok nem élnek a felkínált lehetőséggel és a hazai közönségnek egy tisztelet kört sem írnak le a Szaharában” – mondta L. Laki László, aki idén másodszor indul oldalkocsis Ural motorkerékpárjával a Bamakon.

A Dakar rally eltörlése a Bamako szervezői szerint a francia sivatagi show hanyatlásának a kezdetét jelentheti. “Véleményünk szerint a Dakart alaposan újra kell értékelni, ha fenn kívánnak maradni. A futamnak sosem volt célja a volt francia gyarmatok fölemelése, vagy megsegítése. Egy neokolonialista alapokon nyugvó gazdasági vállalkozás a mai világban nem élhet meg nemzetközi sporteseményként” – tette hozzá a Bamako rendezője.

A Budapest-Bamako résztvevői több százezer euró értékben szállítanak segélyadományt a világ 5. és 6. legszegényebb országába. Adományként egy kutat már ki is ástak a Szaharában. Az egyik csapat egy mentőautót adományoz egy Mali falunak. Orvosi műszereket, gyerekruhákat, komputereket és autókat is ajándékoznak majd Maliban és Mauritániában a futam résztvevői.

Nincsenek megjegyzések: