2008. január 20., vasárnap

9. Nap - 2008. január 20. Dakhla - Nouadhibou


Egyre nehezebben indulnak a napok. Mindenki egyre fáradtabb, és a gépek is nehezebben tűrik már a megpróbáltatásokat. Ez a reggel is egy kempingben ért minket, de nem lehet okunk panaszra, mert legalább fürödni tudtunk rendesen.
A mai nap legfontosabb eseménye a Marokkóból való kilépés és a Mauritániába történő belépés. Felkészültünk arra, hogy nem lesz egyszerű, de ami várt ránk, az minden várakozást felülmúlt. A marokkói kilépés során 4 különböző helyen kellett megjelenni. A határőrök, katonák és „hivatalnokok” mindenhol eléggé marconák voltak. Valószínű soha nem kellett eddig egyszerre 200-300 emberrel, útlevéllel foglalkozniuk… Miután már azt hittük, hogy utunkat az aknamező felé vehetjük, még egy helyen megállítottak, ahol újfent különböző papírokat kértek. Ez is megvolt, hát irány a senkiföldje. Nem túl hosszú a szakasz, nekem mégis óráknak telt mire átjutottunk rajta. A friss nyomokat követve haladtunk. Az út két oldalán mindenhol autóroncsok. Nem volt valami felemelő látvány… Kisvártatva megpillantottuk a mauritán határt. Aztán maradt is ez az állapot úgy 3 órán keresztül. Mert a határőrök, katonák, és társaik bizony nekiálltak imádkozni, teázni, pihenni egy kicsit. Mi pedig ott várakoztunk a tűző napon. A színünk egyre jobb Laughing. 3-kor úgy döntöttek, dolgoznak egy kicsit, és elkezdődött az újabb 2 órás procedúra. Az útleveleket, biztosítási papírokat egy rendkívül bizalomgerjesztő úriember szedte össze, majd elment velük. Kicsit aggódtam csak.. Aztán mindenkit egy bódéhoz hívtak, és egyenként visszaosztották a már pecséttel ellátott útleveleinket. Persze nem ilyen egyszerűen, mert abban a roppant jól felszerelt irodában egy adag útlevél – természetesen, amiben a mieink voltak – lekerült a földre és kicsit elfeledkeztek róla… Amikor ezt az akadályt is sikerrel vettük, átküldtek egy másik bódéba, ahol a kocsival kapcsolatos ügyintézés jött. A határt sikeresen elhagytuk, úgy fél 6 körül. Itt szeretnék köszönetet mondani Dr. Jutasi Balázsnak, aki francia nyelvtudásával és hihetetlen higgadtságával és tapasztalatával nagyon sokat segített a határátlépéseknél. (Kenya után ez szinte szórakozás lehetett neki Laughing)

Most már Mauritániában vagyunk. Innen rögtön a napi táborhelyre mentünk, bízva abban, hogy az itiner a valóságot fedi, és zuhany és hideg innivaló vár minket. Ismét nem kellett csalódnunk… nemhogy hideg üdítő, de még egy hely sem volt a parton, ahova el lehetett volna menni nyugodtan pisilni… Ezen már fenn sem akadunk különösebben. Leginkább azért nem, mert a hely gyönyörű volt. Közvetlenül az óceánparton töltöttük az estét, hihetetlen sziklaformációk alatt. Annak ellenére, hogy az óceán iszonyat hideg volt, többen – köztük Krisztián is – úgy döntött, hogy megmártózik egy kicsit a habokban. Állítólag kellemes volt. Én nem mertem bevállalni…

Este a fiúk még bementek Noadhibouba, kenyeret, innivalót venni, és pénzt váltani. Visszaértek, vacsiztunk, majd irány a sátor. Már szinte igénylem, hogy horkoljanak körülöttem, hogy nyugodtan tudjak aludni Laughing, de ennek is megvan a maga szépsége.

Holnap Nouamghar a cél, ahol este a Budapest-Bamako hivatalos „beach party”-ja vár ránk.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok, üdv. mindenkinek hajrá Balázs!

Amennyiben az autó most jól üzemel, akkor ne foglalkozz semmivel! Olaj, és hűtővizet figyeld. Levegőszűrőt gyakran pucold, vagy ha tudod cseréld. Úgy hallottuk, gyakran forr a víz. Amennyiben már kikötötted az intercoolert, ha tudod kiveheted a levegőhűtőt, így a rendes hűtőt jobban éri a menetszél! Ezért hatásosabb lesz a vízhűtő és nem főződ annyira a motort.
FeRita

Névtelen írta...

Folytatás, amennyiben van lehetőség, úgy legyen a hűtővizben fagyálló valamennyi, mert ez biztosítja a vízpumpa kenését a tömszelencénél. Az ékszíjak feszességére is figyelj! Ha laza akkor nem forgatja rendesen a generátort és a vízpumpát. Nem tudom milyen gázolajat tankolsz, de időnként a szűrő alján engedj le egy keveset, mert ha vizes akkor itt eltávozik belőle. Vigyázzatok, jó útat és újabb fotókat kérnénk. Sporolj az autóval, mert ha odaértek akkor az még csak félút!
Gyerekeid jól vannak, mindenki egészséges, tesó is jól viseli.
FeRita

Névtelen írta...

Velorex-es csapatnak meglovasították a fotó gépét. Ha van lehetőségetek kérlek fotózzátok öket, hogy legyen itthonra emlékanyag. köszi a velorexklub http://velorexbamako.blogspot.com/

Névtelen írta...

Lélekben veletek vagyunk,és nagyon szorítunk Nektek!!Puszi kitartás!!!!!!